Sindromi poremećaja tijela

Sindromi prve, druge i treće kategorije kiropkraktičaru pomažu da odredi osnovne tipove oštećenja koja se u ljudskom tijelu dešavaju, a koja utječu na živčani sustav te su uzrokom pogoršanja zdravstvenog stanja.

Simptomi

Do pojave sindroma prve kategorije dolazi kada sakroiliakalni zglob izgubi ravnotežu (subluksira) te se jedan kuk pomiče unaprijed a drugi unatrag. Dolazi do rotacije krstače te do poremećaja u ritmu rada križne crpke. Slika 1. naslovnici prikazuje distorziju duralne opne oko mozga i kičmene moždine kao ishod sindroma prve kategorije rotacije zdjelice.

Skupine mišića u kategoriji I

Asimetrična kralješnica kategorije I

Gibanje kostiju lubanje prilikom izdisaja

ASIMETRIČNA KRALJEŽNICA

Simptomi prve kategorije uzrok su asimetričnosti kralježnice; zdjelica rotira, a to utječe na rameni obruč i naginjanje glave u stranu.

Distorzija utječe na slobodan tok likvora. Križna crpka postaje nestabilna i neuravnotežena te više nije u mogućnosti propuštati potrebnu količinu likvora oko mozga i kičmene moždine . To dovodi do nedostatne funkcije ishrane, povećanja toksičnosti te smanjene razine živčane funkcije unutar tijela.

Kao što je poznato živčani sustav upravlja svim funckijama tijela, te stoga simptomi prve kategorije mogu biti različiti te uključivati neke od ovih teškoća:

 • visceralne poremećaje
 • poremećaje na koži
 • kočenje strukture lica i ekstremiteta
 • nesanicu
 • bolove u donjem djelu kralježnice
 • glavobolje
 • nervozu
 • probleme s težinom

 

MIŠIĆI

Skupina mišića obuhvaćena sindromom prve kategorije centralne su simptomatologije. Ti mišići podupiru mehanizam križne crpke.

 

NAPETOST U PETI

Kada je mehanizam križne crpke van ravnoteže tijelo se prilagođava tako što koči normlano kretanje jedne pete. Vaš će kiropraktičar prema napetosti pete odrediti o kojem se sakroiliakalnom zglobu radi.

 

ZATILJNA VLAKNA

Zatiljna su vlakna mali čvorići koji se nalaze na dnu zatiljka (occiputa ) koji se stvaraju u času zatezanja mišića pri rotaciji zdjelice. Najbolnije ili najveće područje je refleks na određenoj razini kralježnice a koji ukazuje na vertebralnu subluksaciju. Vaš će kiropraktičar neutralizirati subluksaciju masiranjem čvorića na glavi, te blagim namještanjem kralježaka.

Tretmani kiropraktičara

ISPRAVLJANJE SUBLUKSACIJE SINDROMA PRVE KATEGORIJE

Da bi ispravio subluksaciju prve kategorije vaš će kiropraktičar koristiti dva bloka koja će na određeni način postaviti ispod vaše zdjelice, te će vas oko šest minuta ostaviti da ležite ne bi li omogućio vašem tijelu povratak u pravi položaj.

 

TRETMANI KIROPRAKTIČARA

Vaš je kiropraktičar jedan od rijetkih stručnjaka s područja zdravstva koji je kvalificiran da vam stabilizira kralježnicu i zdjelicu te mehanizam križne crpke vrati u ravnotežu. Njegove savjete i naputke slijedite pažljivo kako biste polučili što veću korist od kiropraktičarskih tretmana.

Kućna njega

Svaki dan odvojite vrijeme tijekom kojeg ćete se potpuno fizički i mentalno opustiti. To je važno za održavanje normlanog zdravstvenog stanja.

 • Kada sjedite, odaberite stolac primjerene tvrdoće koji će na udoban način podržavati vašu težinu, te uvijek sjedite ravno. Izbjegavajte premekane i pretvrde stolice. Fotelje s pokretnim naslonima su prihvatljive tako dugo dok se naslanjati možete s leđima u normalnom ravnom položaju.
 • Noge prekrižite samo u razini članka, ne i u razini koljena. Prekrižena koljena mogu pogoršati stanje postojećih problema u leđima, te utjecati na cirkulaciju donjih ekstremiteta.
 • Omogućite si dovoljne količine sna kako bi se vaše tijelo oporavilo i saniralo.
 • Spavajte na čvrstom madracu, po mogućnosti niti pretvrdom ni premekanom. Dovoljno čvrstom da podržava razinu vašeg tijela, i istovremeno dovoljno mekanom da se vaša ramena, stražnjica itd. potonu u madrac.
 • Jastuk vam ne bi smio biti niti previše visok niti previše nizak. Idealan je jastuk onaj koji vam podupire glavu tako da vam se vratni kralješci nalaze u istoj razini kao i ostatak kralježnice (širina ramena = visina jastuka). Izbjegavajte spavati na dva jastuka. Nikada nemojte spavat na kauču s glavom položenom na ručni naslon.
 • Spavajte na leđima ili na boku s nogama blago savinutima, ne kruto privučenima. Izbjegavajte spavati na trbuhu.
 • Iz kreveta ustanite tako da se prvo okrenete na stranu, a potom se rukama gurnite u sjedeći položaj.
 • Nemojte čitati u krevetu ili iz njega gledati televiziju, osobito ne s glavom oslonjenom pod oštrim ili neprirodnim kutem.
 • Ne spavajte u stolcu ili u skučenom prostoru. Spavajte u krevetu.

Simptomi

Skupine mišića u katogoriji II

Poremećaji temporomanibularnog zgloba

Simptomi kategorije II

ZDJELICA

Zdjelicu čini trokutasta kost koja se naziva krtača ( sacrum ). Sa svake strane krstače nalaze se iliakalne kosti koje su s krstačom povezane sakroilialnim zglobom.

Kosti zdjelice povezane su snažnim ligamentima nalik na trake. Zdjelica je osnovni temelj kralježnice. Ona podržava teret tijela. Sakroiliakalni zglobovi na kojima počiva težina tijela imaju ulogu "sigurnosnih ventila" tijela.

Ma kako snažni ligamenti bili oni su i dalje osjetljivi na istezanje ili napuknuća do kojih dolazi prilikom pada, istezajna, sportskih ili profesionalnih povreda kao i svakodnevnog utjecaja sile teže na tijelo.

 

SKUPINE MIŠIĆA

Skupine mišića uključene u drugu kategoriju sindroma su mišići koji ekstremitete povezuju s kralježnicom, te kao takvi imaju zadatak držati tijelo u uspravnom položaju.

 

STRES

Neispravaljen sindrom prve kategorije tijelo prisiljava da se i dalje prilagođava, što uzrokoje pritisak na sakroiliakalne zglobove te dovodi do sindroma druge kategorije.

 

SUBLUKSACIJA SINDROMA DRUGE KATEGORIJE

Kada se ligamenti zdjelice istegnu ili napuknu, sakroiliakalni zglob se razdvaja, krstača klizi na jednu stranu; kralježnica gubi ravnotežu, kralješci se pomiču što može biti uzrokom iritacije i kompresije korijena živaca duž cijele kičmene moždine, te može utjecati na normlanu funkciju živaca.

Kao što je prikazano na slici razdvajanje sakroiliakalnog zgloba, nosača težine, uzrokom je recipročnog izvrtanja ramenog obruča i vrata, kao i poremećaja ravnoteže ostalih zglobova (koljena, članci i lukovi stopala).

Simptomi druge kategorije mogu biti raznovrsni i manifestirati se na mjestima udaljenima od zdjelice. Mogu biti slijedeći:

 • tegobe u vilici
 • bolovi u vratu
 • glavobolje
 • bolovi u grudnom košu
 • bolovi u ramenima, rukama i šakama
 • bolovi / šumovi u ušima, gubitak ravnoteže
 • problemi sa koljenima, člancima i stopalima
 • bolovi u preponama
 • bolovi u bedrima
 • hipoglikemija
 • bolovi u donjem dijelu leđa

 

POREMEĆAJ TEMPORMANDIBULARNOG ZGLOBA

Tempormandibularni zglob ili čeljusni zglob je u recipročnom odnosu sa sakroiliakalnim zglobom te se stoga oslanja na stabilnost sakroiliakalnog zgloba. Kada prilikom sindroma druge kategorije dođe do razdvajanja sakroiliakalnog zgloba, čeljusni zglob će promjeniti položaj kako bi se prilagodio, što će uzrokovati promjene koje utječu na zagriz, ravnotežu, sluh i položaj vrata.

Tretmani kiropraktičara

Kako je pacijentima kategorije II oštećen ligament sakro-ilijakalnog zgloba, najveće poteškoće imaju sa kretanjem i promjenom položaja. Stoga je cilj ovog tretmana što prije izjednačiti mogućnost ravnopravnog nošenja tereta na oba sakro-ilijakalna zgloba.To se postiže u tri faze.

Prva faza odnosi se na niz preciznih pokreta koji pripremaju i opuštaju lokomotorni sistem za upotrebu tzv. blokova kojima će se izjednačiti oba sakroilijakalna zgloba.

Druga faza je stavljanje pacijenta na spomenute blokove u ležećem položaju. To traje najviše dvije minute, jer se ligamenti u ovom položaju opuštaju i izjednačavaju lijevu i desnu stranu zdjelice.

Treća faza je pripremanje lokomotornog sustava na novonastalu poziciju zdjelice.Akutno stanje pacijenta kategorije II zahtijeva 6-8 tjedan za potpun oporavak ligamenta.

Kućna njega

Za vrijeme oporavka (6-8 tjedana) važno je izbjegavati sljedeće pokrete da ne dođe do ponovnog povređivanja:

 • Hodati manjim koracima i brzinom koja nije stresna za sustav
 • Ne križati noge prilikom sjedenja
 • Kod ulaženja i izlaženja iz automobila i kreveta ne razmicati jako noge, već manjim pomacima postepeno doći u željeni položaj
 • Hodati po ravnom terenu, ne planinariti
 • Ne hodati dulje od 30minuta
 • Kod podizanja iz sjedećeg u stojeći položaj, odgurivati se rukama, kako bi se odteretila zdjelica
 • Osim propisanih vježbi, ne podvrgavati se nikakvim težim fizičkim opterećenjima
 • Izbjegavati nošenje torbe, a ako to nije moguće, torbu nositi isključivo dijagonalno preko prsa
 • Ne kupati se u kadi, već se samo tuširati
 • Ako se ligament ne uspije oporaviti, kiropraktičar će možda preporučiti sakroilijakalni pojas

Simptomi

Normalna zdjelica i lumbalni dio kralježnice

Otklon tijela prema bolnoj strani

Simptomi kategorije III

MIŠIĆI

Skupine mišića uključene u sindrom treće kategorije sastoje se od mišića piriformis koji se nalazi iznad ishijatičnog živca, i mišića psoas koji je povezan s dijafragmom, svim diskovima lumbalnog dijela kralježnice i bedrenom kosti ( femur ). Grčenje bilo kojeg od ovih mišića može utjecati na ishijatični živac.

ZDJELICE I LUMBALNI DIO KRALJEŽNICE

Zdjelica se sastoji od dvije iliakalne kosti i krstače. Sakroiliakalni zglob, sjecište između iliakalnih kostiju i krstače, međusobno je povezano ligamentima. Taj je zglob nosač težine te podupire čitavu kralježnicu. Krstača je temelj lumbalnog dijela kralježnice.

INTERVERTEBRALNI DISKOVI

Intervertebralni diskovi su jastučići koji se nalaze između kralježaka. Zadatak im je da amortiziraju udarce te kralježnici omoguće pokretljivost. Diskovi također štite osjetljive korijene živaca kralježnioce koji izlaze kroz otvore između kralježaka. Disk se sastoji od tvrdog vanjskog omotača (anulus), i središnjeg želatinoznog koji se naziva jezgra (nucleus).

STRES

Kada tijelo koje pokazuje znakove druge kategorije sindroma nije u mogućnosti prilagoditi se daljnjem stresu, dolazi do sindroma treće kategorije.

SUBLUKSACIJA TREĆE KATEGORIJE

Kada su ligamenti zjedlice napuknuti ili istegnuti, dolazi do razdvajanja sakroiliakalnih zglobova, nosača težine. Takvo razdvajanje omogućava jednom kuku da se kreće unaprijed, a drugom da se kreće unatrag, što dovodi do promjene u dužini noge.Kada dođe do rotacije zdjelice, vrh krstače zakreće se na jednu stranu što uzrokuje neuravnoteženost osnovnog temelja na kojem počiva kraljženica.Do subluksacije sindorma treće kategorije dolazi kada kralješci donjeg lumbalnog dijela kralježnice trpe takav pritisak, i pritom se stvara mehaničko oštećenje.Uzroci mogu biti slijedeći:

 • fizička trauma uzrokovana podizanjem, okretanjem, povlačenjem
 • razne nezgode
 • slaba prehrana, lijekovi
 • emocionalni stres ili mentalni stres - u takvom stanju dovoljno je kihnuti, zakašljati ili se samo sagnuti da se prouzrokuje sindrom treće kategorije.

U slučajevima sindroma treće kategorije, pritisak na lumbalne diskove uzrokuju ispupčenje koje pritišću korijene živaca što dovodi do jednog ili više slijedećih simptoma:

 • silazna bol u stražnjem dijelu noge
 • osjećaj žarenja u stražnjem dijelu noge
 • probadanje u nozi
 • obamrlost noge ili leđa
 • osjećaj utrnuća noge

Sindrom treće kategorije može izazvati slijedeće položaje tijela:1. Odmicanje od strane u kojoj se javlja bol u nozi - obično subluksirani kralježak i lagano ispupčenje diska2. Naginjanje na stranu u kojoj se javlja bol u nozi3. Naginjanje unaprijed

Posljednja dva položaja mogu biti uzrokovana:A. Hernijacijom diska, u slučaju kada je vanjski omotač naprsnut i kada dio želatinozne supstance iscuri u prostor koji zauzima korijen živca kralježnice.B. Naprsnuće diska. Disk se urušava, a supstanca koju sadrži izljeva oko korijena živca ili pak djelići vanjskog omotača pritišču živce.

Tretmani kiropraktičara

Primarni cilj tretmana je stabilizacija zahvaćenog područja, uklanjanje akutnih pritisaka na živčani sustav te omogućavanje pacijentu da se što prije počne normalno kretati. To se postiže preciznim i laganim pokretima dok pacijent leži na sakro-okcipitalnim blokovima koji trenutačno olakšavaju bol, a kiropraktičaru pomažu da pacijentov lokomotorni sustav dovede u ravnotežu (homeostazu). Pacijent kategorije III u vrlo akutnom stanju provede na blokovima i do 45 minuta. Nije rijetkost da pacijenti zbog kronične iscrpljenosti zaspu za vrijeme tretmana.

Kućna njega

Kod akutnih slučajeva važan je svaki detalj, jer pritisci na korijene živac mogu biti jako bolni i kod najmanjih pokreta.

 • Ujutro, nakon pažljivog dizanja iz kreveta prvih sat vremena provesti na nogama - ako je moguće bez ikakvog savijanja, rotacije i podizanja tereta.
 • Otuširati se odmah nakon buđenja. Zube prati u tušu, da se izbjegne savijanje nad umivaonikom.
 • Oblačiti se iz sjedećeg, a ne stajaćeg položaja.
 • U toku dana što više vremena provesti u laganom kretanju.
 • Izbjegavati sjedeći položaj duže od 10 minuta (ovisno o akutnosti).
 • Kod akutnih situacija primjenjivati krioterapiju (hlađenje ledom) u predjelu donjeg lumbalnog dijela (po sredini kralježnice u visini remena)
 • Kod kihanja i kašljanja budite izuzetno pažljivi. Ako stojite, lagano čučnite i oslonite se rukama na vlastita koljena prije nego kihnete ili zakašljete. Ukoliko ležite na boku, prije nego kihnete ili zakašljete probajte se sklupčati u fetalni položaj, ili savinuti koljena ako ležite na leđima.
 • Ako je moguće, dva puta dnevno ići u šetnju po 30 minuta. Kod hodanja gledati 10 metara ispred sebe i lagano njihati rukama. Hodati samo po ravnom.